ChristenUnie Elburg tevreden met verbeteringen minimabeleid

economische_crisisvrijdag 06 november 2015 14:02

Er zijn in onze gemeente veel initiatieven die gericht zijn op inwoners die niet veel te besteden hebben. Veel vrijwilligers tonen daarbij een grote inzet. De gemeente heeft echter ook een belangrijke verantwoordelijkheid voor de kwetsbare medemens. De gemeenteraad van Elburg heeft tijdens haar vergadering van 2 november het minimabeleid 2016 – 2019 vastgesteld.
Daarbij zijn een aantal essentiële verbeteringen doorgevoerd. De ChristenUnie Elburg heeft bij de behandeling van het minimabeleid 2016-2019 o.a. gepleit voor meer aandacht voor chronisch zieken en mensen met een beperking.

Met de toename van het eigen risico, de eigen bijdragen in de WMO en het wegvallen van de CER/Wtcg-korting dreigt er voor deze groep een grote nadelige stapeling van effecten. Middels een motie heeft de ChristenUnie het college gevraagd te onderzoeken hoe de gemeente meerkosten kan compenseren en eveneens te kijken of er verbeteringen mogelijk zijn voor het vergoeden van deze meerkosten. Tijdens de raadsvergadering van 2 november 2015 werd de motie unaniem door de gemeenteraad van Elburg aangenomen. Voor maart 2016 worden de resultaten van het onderzoek verwacht.

Kindpakket maakt zwemdiploma mogelijk
In Elburg wordt een kindpakket ingevoerd. Ieder kind in Elburg kan hieraan meedoen en lid worden en blijven van een vereniging. De ChristenUnie heeft zich ingezet voor zwemles voor kinderen van ouders met beperkte middelen. De zwemvaardigheid in Nederland neemt sterk af, wat leidt tot een grote toename van het aantal zwemongevallen. Dit effect is het sterkst bij kinderen uit gezinnen met lagere inkomens of met een allochtone achtergrond. In ons waterrijke Elburg is een zwemdiploma zeker geen overbodige luxe.

Voedselbank “broodnodig”
Het gemeentelijk beleid is goed maar toch zijn er inwoners die niet elke dag brood op de plank hebben. De ChristenUnie is blij dat in deze gevallen de voedselbank ervoor kan zorgen dat er eten is. Vanaf 2013 is een structurele bijdrage voor de voedselbank regelmatig onderwerp van gesprek geweest. De raad heeft tweemaal een incidentele bijdrage verstrekt. De voedselbank heeft echter structurele kosten. De ChristenUnie heeft zich er dan ook voor ingezet dat de voedselbank met ingang van 2016 een structurele subsidie gaat ontvangen. De gemeenteraad heeft besloten de voedselbank jaarlijks een subsidie van € 5.000 te verstrekken.

Volwassenenpakket
Voor wat betreft de hoogte van het volwassenenpakker heeft de ChristenUnie een amendement mede ingediend om de hoogte hiervan naar boven bij te stellen om zodoende de forse bezuiniging op dit punt te verzachten.

Maatwerk
Minimabeleid gaat over beleid voor kwetsbare groepen. De ChristenUnie heeft zich er voor ingezet dat bescherming en kansen voor minima gewaarborgd blijven. Het nieuwe beleid kenmerkt zich door maatwerk en de ChristenUnie is content dat op deze wijze, gericht op de situatie, hulp geboden kan worden.

« Terug

Archief > 2015 > november

Geen berichten gevonden