ChristenUnie Elburg blij met plannen voor verbetering onderwijsgebouwen

Foto IHP voor LF2.jpgvrijdag 09 juli 2021 20:55

Op maandag 5 juli stelde de gemeenteraad van Elburg het Integraal huisvestingsplan onderwijs (IHP) voor de periode 2021 – 2041 vast. Het is er dan toch van gekomen. De fractie van de ChristenUnie heeft de laatste 5 jaar vele malen aangedrongen op de behandeling van een geactualiseerd plan voor de eerstvolgende jaren. Het heeft lang geduurd. Maar het resultaat mag er zijn. Het IHP zal steeds na 5 jaar worden geactualiseerd.

Elburg Onderwijsstad, dat is wat onze gemeente ambieert. Om dat te realiseren zijn visie, draagvlak en samenwerking nodig. En dat is gelukt! Eind 2018 besloten gemeente en schoolbesturen (basisscholen en voortgezet onderwijs) een project te starten. In dit project participeerden ook kinderopvang, speciaal onderwijs en Centrum Jeugd en Gezin (CJG). Een werkgroep onderwijshuisvesting ging onder bezielende leiding van een procesbegeleider aan de slag om invulling te geven aan passende huisvesting voor een lange reeks van jaren. Zowel voor Elburg/Oostendorp, ’t Harde als Doornspijk/Hoge Enk
zijn scenario’s opgesteld, die zijn vertaald in geraamde investeringen voor de komende 20 jaar, zowel op basis van levensduur verlengende renovatie als op basis van andere uitgangspunten. In beide gevallen gaat het om een totaal investering van ca. € 40 miljoen in toekomstbestendige gebouwen, waarin onderwijs kan worden gegeven dat aansluit op de gezamenlijk ontwikkelde onderwijsvisie.

Tegelijk met het IHP stelt de raad het daarbij behorende uitvoeringskrediet voor de eerste 5 jaar (t/m 2026) vast. Het gaat hier om de (dringend nodige) renovatie van de locatie Lambert Franckens (LF) van het Nuborgh College. Een gebouw dat eigenlijk al langere tijd niet meer aansloot op de sterk gewijzigde onderwijsvisie, waarmee voor de locatie Oostenlicht wel rekening kon worden gehouden. Voor de renovatie van het LF is een uitgebreide business case opgesteld, die de basis vormt voor het uitvoeringskrediet en de realisatie van de renovatie.

Belangrijk aandachtspunt voor de korte termijn is volgens de ChristenUnie het binnenklimaat op de scholen, waarvoor gemeente en schoolbesturen gezamenlijk de verantwoordelijkheid hebben. Arie van Dijk: “Veel schoolgebouwen in de gemeente Elburg voldoen volgens een recente toetsing (nog) niet aan de norm voor Frisse scholen, zij hebben alleen nog natuurlijke ventilatie of mechanische ventilatie van een lager niveau. Volgens de routekaart voor verduurzaming van schoolgebouwen van de VNG, PO-en VO-raad moeten schoolbesturen en gemeenten samen in actie komen. Daar wordt aan gewerkt, zo is er voor de locatie LF een subsidie toegezegd van ruim € 0,4 miljoen. Maar er moet dus echt meer gebeuren. De ChristenUnie heeft het college van b&w gevraagd samen met de scholen te zorgen voor een nieuwe toetsing over 2 jaar en de raad daarover verslag uit te brengen. Het college heeft dit toegezegd. Het is hard nodig dat er dan belangrijke stappen zijn gezet en dat alle schoolgebouwen z.s.m. wel aan de norm
voldoen.”

« Terug