De gemeente Elburg is een unieke plek om te wonen en te recreëren. Denk aan het Veluwemeer, een open weidegebied, de uitgestrekte Veluwse bossen en landbouwgebied. “Natuur is kwetsbaar en kan niet voor zichzelf spreken. Er zijn dus regels nodig om de natuur te beschermen.” Aldus fractielid Jannine van der Pol. De ChristenUnie heeft zich ingezet op het niet steeds kleiner worden van de open landschappen. “Wij willen dat ook volgende generaties kunnen genieten van de grootsheid van Gods schepping. Daarom zijn wij blij dat we afgelopen raadsperiode mochten bijdragen aan het behoud, verbetering en een harmonieuze ontwikkeling van onze leefomgeving. Verrommeling en versnippering moest en moet ook in de toekomst tegengegaan worden.”
De ChristenUnie blijft het belangrijk vinden dat bij de inrichting van de openbare ruimte rekening wordt gehouden met karakteristieke landschappelijke elementen als bomen en houtopstanden. “We zijn blij dat we ons sterk hebben gemaakt om de natuur ‘beleefbaar’ te houden door toegankelijke en goed onderhouden wandel- en fietspaden te realiseren.” Daarnaast zijn langs wandel- en fietsroutes (extra) bankjes geplaatst. “Zaak is nu dat die bankjes goed worden onderhouden. Verder vinden wij het belangrijk dat er nog meer samen met inwoners, natuurorganisaties, grondeigenaren, inwoners en natuurwerkgroepen gewerkt wordt aan het beheer en de inrichting van natuur en landschap.”
De karakteristieke en monumentale huizen, boerderijen, gebouwen, kerken, kastelen, buitenplaatsen en verdedigingswerken hebben een rijke geschiedenis. Zo is te zien dat op cultureel gebied er veel te beleven is in onze gemeente. Cultuur draagt bij aan een juiste balans tussen in- en ontspanning en legt de verbinding tussen verleden, heden en toekomst. Elburg biedt een prachtige mix van cultuur en natuur. De toerist weet de gemeente Elburg nog altijd goed te vinden. Voor de inwoner dragen de stad en haven met haar unieke inrichting positief bij aan de woonbeleving in onze gemeente.
De ChristenUnie vindt dat de oudheidkundige vereniging Arent Thoe Boecop, Botterstichting Elburg, Nationaal Historisch Orgelmuseum, Sjoel Elburg, Museum Elburg, Museumsmederij De Hoefhamer en het Nederlands Artillerie Museum van groot belang zijn voor de uitstraling van de gemeente Elburg. “Ons erfgoed is belangrijk voor de identiteit en beleving van onze leefomgeving.” De ChristenUnie heeft zich daarom hard gemaakt voor deelname, kennismaking en aansluiting van de lokale cultuur op het onderwijs aan kinderen en jongeren te stimuleren.
De fractie wil dat waardevolle cultuurhistorische elementen bewaard blijven en het verhaal vertelt kan blijven worden.Lopend langs de havenkade vertelt Jannine: “Wij vonden het belangrijk dat de piektekorten van parkeerplekken rondom de vesting geanalyseerd en verminderd zou worden. We zijn blij dat dit gerealiseerd kon worden door parkeerplaats De Oude Vos en wanneer nodig het gebruik van digitale dynamische bewegwijzering. Wel blijft de havenkade een aandachtspunt rondom verkeersveiligheid voor ons.”
In 2021 moest er een Omgevingswet komen. Maar wat houdt dit precies in? “Dit is een verzameling van de regels voor ruimtelijke projecten op het gebied van wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. De wet- en regelgeving was zo ingewikkeld, dat het lastig was om ermee te werken. De nieuwe Omgevingswet hielp dit te vereenvoudigen. De uitgangspunten daarbij waren samenhang, participatie en vertrouwen.” Het mooie is, dat participatie van inwoners vanaf nu een belangrijke rol speelt in de nieuwe Omgevingswet. De gemeenteraad bestuurt nu op hoofdlijnen en het college van B&W krijgt meer bevoegdheden bij de praktische uitvoering. “Bepalend voor de ChristenUnie was en is, dat de inrichting van de ruimte moet passen bij het eigen karakter van het landschap en de kernen. Daarom wilden wij dat ruimtelijke beslissingen zo lokaal mogelijk werden genomen, met veel aandacht voor participatie van inwoners, bedrijven en belangenorganisaties.” sluit fractielid Van der Pol af.